Vianočná dovolenka: Vážení klienti, v dňoch 28.12 až 31.12.2020 bude naša kancelária zatvorená. Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Novinka:  Výmena občianskeho preukazu a zápis nového dokladu do OR
  02 / 38 141 815

Príspevok na podnikanie v roku 2013

  • Aktuality
  • Príspevok na podnikanie v roku 2013
  • 22.05.2013

Aby ste mohli požiadať štát o príspevok musíte byť evidovaní na úrade práce aspoň tri mesiace. Žiadosť treba podať na úrad práce v mieste podnikania. Úradu je potrebné predložiť vypracovaný podnikateľský zámer s predpokladanými nákladmi na začatie podnikania. 


Nárok na príspevok sa nevznikne všetkým, ak aj splnili hore uvedené podmienky. V prípade schválenia žiadosti uzatvorí úrad práce s vami zmluvu o poskytnutí príspevku. Podľa zmluvy ste povinný vykonávať samostatne zárobkovú činnosť nepretržite, najmenej tri roky. Úradu práce ste taktiež povinný predkladať ročnú správu o prevádzkovaní samostatnej zárobkovej činnosti a o čerpaní poskytnutého príspevku. 

Od mája 2013 sa značne zmenili podmienky na získanie príspevku na podnikanie. Príspevok dostane menej uchádzačov. O schválení príspevku rozhoduje Výbor pre otázky nezamestnanosti, každú žiadosť posudzuje individuálne, rozhoduje podľa vlastného uváženia. 

Výška príspevku závisí od miery nezamestnanosti v danom kraji, kde sa chystáte podnikať. Príspevok sa vypláca v dvoch etapách:

  • Prvú časť – do 30 dní od podpísania dohody (60% sumy)
  • Druhú časť – po roku prevádzkovania živností (40% sumy)



príspevok na podnikanie pri založení s.r.o. už nie je možné požiadať. Ak zrušíte starú živnosť, môžete dostať príspevok až po roku evidovania na úrade práce – v minulosti na to stačili 3 mesiace. Absolvovanie prípravy už taktiež nie je podmienkou ako to bolo v minulosti. Zmenila sa doba z 5 na 8 rokov na poskytnutie opätovného nároku na príspevok. 

autor: JM